9. maaliskuuta 1909

Koko 1900-luvun voimakkain järistys Pohjanlahdella sattui aamuyöstä kahden maissa Suomen aikaa. Nukkuvat havahtuivat hereille monissa rannikkokaupungeissa Suomessa ja Ruotsissa.
Himangalla lasit, ovet, ruoka-astiat, sängyt ja muut huonekalut tärisivät hyvin huomattavasti.
Lohtajalla useat heräsivät omituiseen tärinään, joka sai paikoin ikkunaruudut helisemään.
Kokkolassa tuntui koko lailla voimakkaita maantärähdyksiä. Ainakin yhdessä talossa heilahdukset saivat tapetit halkeilemaan ja toisessa rappausta karisi muurista. Sähkökellot rämähtivät soimaan koulurakennuksessa.
Samanlaisia tärähdyksiä tuntui myös Kokkolan maaseurakunnan pappilassa. Kaupungin sairaalassakin huomattiin ilmiö, sillä sairaiden vuoteet tuntuvasti tärisivät. Joissakin taloissa ei huomattu mitään.
Pietarsaaressa ja sen ympäristössä asukkaat heräsivät unestaan. Talot tärisivät, pöydillä tarjottimet ja juomalasit helisivät. Eräästä keittiön muurista varaisi rappaus. Vartiossa olleet poliisit kertoivat tunteneensa kuin sähkövirta olisi kulkenut ruumiin läpi.
Vöyrillä herättiin yleisesti, Kortesjärvellä tuntui voimakasta maantärinää.
Vaasassa ikkunat helisivät ja paikoin esineet tärisivät kaapeissa ja hyllyillä. Jokunen ovi aukesi. Tapahtumaan liittyi aluksi huomattavan voimakas jyrinä, joka vähitellen hiljeni ja häipyi kaukaisuuteen. Koko ilmiö kesti noin minuutin ajan.