10. huhtikuuta 1902

Noin vartin yli yhdeksän illalla sattui harvinainen ja yllättävä maanjäristys. Sen tuntuvuusalue on ainutlaatuinen, koska myös äärimmäisen vähäseismisessä itäisessä Suomessa havaittiin maanliikettä ja jyminää, samoin Venäjän Karjalassa.
Joensuussa pöydät ja vuoteet liikkuivat niin, että moni pelästyksissään nousi ylös sängystä. Melkein koko Pohjois-Karjalassa huomattiin samanlaista maanjäristystä. Ilmoituksia maanliikkeestä kertyi ainakin Paiholasta, Pielisjärveltä, Taipaleelta ja Nurmeksesta. Pielisjärven Kylänlahdella maanliike oli niin voimakasta, että ovet aukeilivat itsestään. Tiukemmin kiinni olleet ovet alkoivat ryskyä niin, että pari isäntämiestä hyökkäsi ovea avaamaan ihmetellen, kuka nyt yöllä tuommoisella rytinällä sisään pyrkii. Oven takana ei kuitenkaan ollut näkynyt tai kuulunut mitään.
Saarijärvellä tuntui lyhyesti kovanpuoleista maantärinää.
Jyväskylässä ilmiö huomattiin varsin selvästi juomatehtaalla, jonka parissa asuntorakennuksessa huonekalut ja ovet liikahtelivat. Myös kaupungissa huomattiin sama ilmiö toisin paikoin.
Kuopiossa tunnettiin maanjäristystä useissa paikoissa, samoin kuin Maaningalla, Lapinlahdella, Iisalmessa, Muuruvedellä ja Kajaanissa.
Oulussa maanjäristys sai huonekalut liikkumaan ja lamput heilumaan. Kirkontorni jytisi niin, että vartija luuli sen vahingoittuneen ja kaatuvan.
Ylikiimingin Huttulan kylässä järistys tuntui lyhyen aikaa selvästi ja huoneet rusahtelivat. Ylivieskassa järistys huomattiin yleisesti. Huoneet tärisivät ja katot lainehtivat.
Nivalan Karvoskylässä huoneet tärisivät ja huonekalut liikkuivat jonkin verran.