den 9 mars 1909

Det allra kraftigaste jordskalvet i Bottniska viken under hela 1900-talet inträffade den 9 mars 1909 vid tvåtiden på morgonen finsk tid. De sovande väcktes i många kuststäder i Finland och Sverige.
I Himango skakade glas, dörrar, kärl, bäddar och andra möbler mycket betydligt. I Lochteå vaknade många upp på grund av konstig skakning som fick fönsterrutor att slamra på några ställen. I Karleby kändes tämligen kraftiga jordstötar. Åtminstone i ett hus fick svängningarna tapeterna att klyvas och i ett annat hus föll rappningen från muren. Eluren skrällde i skolbyggnaden. Likartade stötar kändes också i Karleby landförsamlings prästgård. Även på sjukhuset i staden iakttogs företeelsen, då sjukbäddarna råkade i märkbar skakning. I några hus observerades ingenting särskilt. I Jakobstad och dess omnejd väcktes invånarna ur sömnen. Husen darrade, brickorna och dricksglasen skallrade på borden. Rappningen föll från muren i ett kök. Poliserna som hållit vakt berättade att det kändes som om en elektrisk ström gått genom kroppen. I Vörå vaknade folket allmänt, i Kortesjärvi förmärktes kraftig jordskakning.
I Vasa skallrade fönstren och på några ställen darrade föremål i skåpen och hyllorna. En och annan dörr öppnades. Fenomenet åtföljdes av ett i början märkbart kraftigt mullrande som avtog så småningom och försvann i ett avlägset fjärran. Hela fenomenet varade ungefär en minuts tid.