den 5 november 1898

På natten mot den 5 november 1898 vaknade befolkningen upp på grund av jordskakning på många orter i norra Finland och Sverige. Markytan skakade jämnt i Kittilä. I Alakylä by i socken skallrade fönstren, hörnen knakade i fogarna och golven darrade. I Rovaniemi var jordskakningen så häftig att dörrar öppnades och föremål på väggarna föll ned. På några ställen dunsade människor från sängen till golvet. Längs Tornedalen ända till Svanstein kändes häftig darrning som fick hörnen att braka och möblerna att röra sig. I Luleå i Sverige väcktes invånarna då husen skakade i sina grundvalar och fönsterrutor skallrade. Även i Piteå vaknade folket allmänt, och dörrar bullrade och öppnades.
Likartade iakttagelser gjordes på många orter i norr. I Torneå förundrade folket sig över att det gamla Bergmannska huset som användes som folkskola inte kollapsade helt och hållet, då man visste att det brukade vaja i hård vind.
Fjärran från skalvets center tynade jordskakningen. I Kalajoki kunde man inte säga om fenomenet observerades där eller inte. I Kiuruvesi fick ett underligt underjordiskt dån somliga att knata ut i natten för att kolla om gårdens djur frigjort sig.