den 16 november 1931

Det största jordskalvet i mellersta Finland inträffade på morgonen på senhösten. Några människor hade redan stigit upp och påbörjat måndagsarbetet, men på många ställen var folket ännu i djup sömn. Något före halv sex avbröts den sedvanliga morgonen, och även de tungsövda väcktes av kraftig jordskakning. Bäddarna svängde, väggarna knakade i fogarna i många boningshus, fönstren skallrade och kaffekoppor klapprade på sina assietter. Händelserna var så ovanliga att många sprang ut på gården. En stationskarl rusade till plattformen för att speja efter ett oväntat tåg, men måste återvända förvånad.
De kraftigaste följderna upplevdes i mellersta Finland. Till exempel i Suolahti by i Äänekoski socken väcktes folket av markytans stötningar och ett dovt underjordiskt dån hördes. Kärl föll ner från hyllorna, föremål omkullkastades, dörrar slängdes vidöppna, möbler darrade. Rappning föll från skorstenar och sprickor uppstod i väggar. Iakttagelser hade gjorts i hela socknen och också utanför.
Halv tio på kvällen förmärktes åter skakning och hördes buller, även om lindrigare än på morgonen. Efterskalvet förmärktes inte inom ett lika vidsträckt område som huvudskalvet, men talrika iakttagelser gjordes om det också.