den 10 april 1902

Ungefär en kvart efter nio på kvällen inträffade ett sällsynt och överraskande jordskalv. Det påverkade området var unikt, då jordskakning och mullrande observerades också i det ytterst lågseismiska östra Finland, liksom i ryska Karelen.
I Joensuu rörde bord och bäddar sig så att många steg upp i skräck. I nästan hela norra Karelen förmärktes liknande jordskakning. Meddelanden om jordskakning mottogs åtminstone från Paihola, Pielisjärvi, Taipale och Nurmes. I Kylänlahti i Pielisjärvi socken kändes jordskakning av sådan styrka att dörrar öppnades av sig själva. De låsta dörrarna började ruska så att ett par husbondekarlar skyndade till dörren, undrande vem som nu vill träda in med buller och bång nattetid. Bakom dörren syntes eller hördes dock ingen. I Saarijärvi kändes tämligen kraftig jordskakning en kort tid.
I Jyväskylä observerades företeelsen synnerligen tydligt i dricksfabriken, där möbler och dörrar råkade i rörelse i ett par av lägenheterna. Också i staden förmärktes samma företeelse på några ställen. I Kuopio förmärktes jordskakning på flera ställen, liksom i Maaninka, Lapinlahti, Idensalmi, Muuruvesi och Kajana.