Tietoa maanjäristyksistä

Laitoksen yhteystiedot:
PL 68 (Gustaf Hällströmin katu 2b)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 1911 (yliopiston vaihde)
fax (09) 191 51598

Mitä matkailija voi tehdä ennakolta

Tehostekuva

Oleskelu seismisesti aktiivisella alueella sujuu yleensä normaalisti. Maanjäristyksen mahdollisuutta ei silti voi sulkea pois. Epämääräisen ja kuluttavan huolestumisen sijaan voi ottaa tavakseen tehdä joitakin konkreettisia ja sinänsä yksinkertaisia toimenpiteitä, joista on kuitenkin apua tositilanteessa.

Tällaisiin toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi majapaikan turvaohjeisiin tutustuminen. Keskustele niistä matkaseuralaistesi kanssa: asuinpaikan turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Maanjäristyksen aikana ei yleensä pidä pyrkiä ulos rakennuksista, koska monet vahingot sattuvat juuri ihmisten poistuessa niistä. Kuitenkin varauloskäytävän tunteminen on järkevää. Maanjäristysten sattuessa hissien käyttö on vaarallista. Samoin parvekkeita tulee silloin välttää. Selvitä vaahtosammuttimien sijainti ja käyttöohjeet matkakumppaneillesi, myös riittävän vanhoille lapsille.

Maanjäristyksen aikana kaatuvat tai putoavat esineet saattavat aiheuttaa loukkaantumista, mitä voi torjua etukäteen. Säilytä painavat ja tilaa vievät esineet mahdollisimman matalalla huoneessa. Aseta vuoteet niin, että niihin ei ulotu putoamaan mitään katosta tai seiniltä kuten särkyvän likkunan sirpaleita. Varmista, että huoneissa ja käytävillä liikkuminen on mahdollisimman esteetöntä. Pakkaa mukaasi kevyt taskulamppu tuoreine paristoineen ja pidä se helposti saatavilla.

Ensiaputaitoja voi opetella. Äärimmäisen harva joutuu antamaan ensiapua maanjäristyksen vuoksi, mutta sen antaminen on hyvä hallita.

Maanjäristyksiin varautumiseen kuuluu myös niihin liittyvien asioiden opiskelu ja mahdollisimman asiallinen suhtautuminen niihin. Riskejä sopii myös suhteuttaa toisiinsa: esimerkiksi sadan viime vuoden aikana liikenteessä on menehtynyt 20 kertaa enemmän ihmisiä kuin maanjäristyksissä. Vain osa vuotuisista suurista maanjäristyksistä aiheuttaa vahinkoa ja ylittää uutiskynnyksen.

Turvallisuusnäkökohdat on syytä ottaa huomioon kodin järjestämisessä, mikäli muuttaa pidemmäksi aikaa jollekin maanjäristysalueelle.